ALKALMAZOTT KUTATÁSI SZIMPÓZIUM,
A BAY ZOLTÁN NEMZETI ALKALMAZOTT KUTATÓINTÉZET HÁLÓZAT BEMUTATÁSA

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet Hálózat és a Berlini Magyar Nagykövetség szervezésében.

A magyar tudomány eredményeinek hazai bemutatásában kitüntetett esemény a Magyar Tudomány Ünnepe, a Magyar Tudományos Akadémia által 17 éve minden év novemberében megrendezett országos programsorozat. Az eseményfolyam hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződik. A 2020. évi Magyar Tudomány Ünnepének mottója „Jövőformáló tudomány”.

NOVEMBER 12. PÉNTEK 10:00

ITM_logo_black_top.png
images.png
Screenshot 2021-09-21 at 16.55.38.png
fraunhofer_logo.png
BAY_CE_LOGOl.png
sclogo.png

ELŐADÓK

laszlo_palkovics_0.jpg

Prof. Dr. Palkovics László
miniszter
Innovációs és Technológiai Minisztérium

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a központi költségvetésben különálló fejezetet alkotó központi költségvetési szervként működik. irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek vonatkozásában 1 009,7 milliárd Ft kiadást teljesített. Az ITM igazgatása által foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma a 2019-ben 1 695 fő volt.

Prof. Dr. Palkovics László, Széchenyi-díjas magyar gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter. Korábban az önvezető, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt kialakításáért felelős kormánybiztos. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A 2020-as Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 23. legbefolyásosabb személye.

2523869.jpg

Prof. Dr. Reimund Neugebauer
elnök
Fraunhofer Társaság

A Fraunhofer Társaság, a világ vezető alkalmazott kutató szervezete. . Az 1949-ben alapított intézet központi szerepet játszik a németországi innovációs folyamatokban. Jelenleg 29 000 alkalmazottal - akiknek többsége képzett tudós és mérnök - 75 kutatóintézetet működtet Németországban. A szervezet éves kutatási költségvetése 2,8 milliárd euró.

Prof. Dr. Reimund Neugebauer, gépészmérnök és professzor, aki a szerszámgépek és a formázási folyamatok területén dolgozott. 2012. óta a Fraunhofer Társaság elnöke. A Neugebauer a Nemzetközi Gyártástechnikai Akadémia (CIRP) és a Német Tudományos és Mérnöki Akadémia (acatech) tagja. 2014 óta a Német Nemzeti Tudományos Akadémia Leopoldina tagja.

monostori-l.jpg

Dr. Monostori László
igazgató
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) az ország legnagyobb és legsikeresebb informatikai kutatóintézete. A SZTAKI a tágan értelmezett informatikatudományának műhelye, az információtechnológia, számítástudomány és rokonterületeinek nemzeti kutatóbázisa. Elsősorban az informatika műszaki-tudományos és matematikai kérdéseivel foglalkozik, de a kutatások kiterjednek mindazon területekre, amelyek az alapkérdésekkel kapcsolatban állnak. Az alap- és alkalmazott kutatás széles körű művelése mellett fontos feladat a megszerzett speciális ismeretek hasznosítása a kutatás-fejlesztés, rendszertervezés és rendszerintegrálás, tanácsadás, szoftverfejlesztés területén.

Dr. Monostori László, Széchenyi-díjas magyar villamosmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) igazgatója. Kutatási területe elsősorban a modern termelési rendszerekre fókuszál és az ezekben fellelhető komplexitás, változások és zavarok kezelésével foglalkozik. Tevékenysége kiemelkedő a Negyedik ipari forradolomnak a termelési rendszerek átalakulásában játszott szerepének a felismerésében és a kiber-fizikai termelési rendszerek alkalmazásában. 

gn01_custom_387x476.jpg

Dr. Grasselli Norbert
ügyvezető igazgató
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. célja a hazai vállalatok versenyképességének és hatékonyságának növelése sikeres innováció és technológiatranszfer révén, szoros együttműködésben vezető hazai és külföldi partnerintézményekkel. Szellemi műhelyként képes a felmerülő ipari kutatás-fejlesztési igényeket nemzetközi összehasonlításban is magas szakmai színvonalon kiszolgálására. Jelenleg több mint 200 vállalat számára nyújt komplex tudományos és műszaki szolgáltatást különböző szakterületekn, amelyek hozzájárulhatnak versenyképességük növeléséhez.

Dr. Grasselli Norbert, ​okleveles közgazdász, a doktori fokozatot regionális gazdaságfejlesztés támában szereszte meg. A Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési karának kutatóként, később az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyetteseként dolgozott. Öt éven keresztül az Észak-Alföld Innovációs Ügynökség igazgatója. A European Regions Research and Innovation Network hálózat alelnöke  2015 óta tölti be a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvető igazgatói posztját.

daniel-von-appen-fL3Omo4SmuA-unsplash.jp
 

PROGRAM

10:00

Köszöntő beszéd

Dr. Györkös Péter, nagykövet, Magyarország Nagykövetsége Berlin

10:05

Ünnepi beszéd a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

Prof. Dr. Palkovics László, miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium

10:30

Állami kitüntetés átadása Prof. Dr. Reumund Neugebauer úrnak, a Frauhhofer Társaság elnökének

A kitüntetést átadja: Prof. Dr. Palkovics László 

Laudáció, a Frauhhofer Társaság és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete együttműködésének bemutatása

Prof. Dr. Monostori László, igazgató, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete

11:00

A Bay Hálózat küldetése, működése és az innovációs ökoszisztémában betöltött szerepe

Dr. Grasselli Norbert - ügyvezető igazgató, Bay Zoltán Nonprofit Kft; a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet Hálózat vezetője)

11:45

Kérdések és válaszok

12:00

Fogadás

daniel-von-appen-fL3Omo4SmuA-unsplash.jp
 

MODERÁTOR ÉS TECHNIKAI RÉSZLETEK

A rendezvény házigazdái Dr. Vápár József, Magyarország Berlini Nagykövetségének Tudományos és Technológiai Attaséja.

Az esemény körülbelül 120 percet vesz igénybe.

A program közvetítése a Zoom Webinar platform segítségével történik.

Az esemény közvetítése a Zoom Webinar platform segítségével történik.


 

VaparJozsef_Berlin_330x330.png

Dr. VÁPÁR JÓZSEF
Tudományos és Technológiai Attasé
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

daniel-von-appen-fL3Omo4SmuA-unsplash.jp
 
ITM_logo_black_top.png
images.png
Screenshot 2021-09-21 at 16.55.38.png
fraunhofer_logo.png
BAY_CE_LOGOl.png
sclogo.png